Om kampanjen

Kvinnors mänskliga rättigheter hotas på allt fler platser i världen, inte minst där det pågår krig och konflikter. Kvinnor misshandlas, våldtas och dödas bara för att de är kvinnor. Ibland är våldet mot kvinnor en medveten del av krigföringen för att försvaga fienden i en konflikt.

På samma sätt förföljs många modiga kvinnor som höjer rösten och som kräver sina rättigheter. Som vapen för att tysta dem används hot, isolering, trakasserier, sexualiserat våld och ryktesspridning. Många anklagas för att vara prostituerade, häxor, förrädare, onormala. De hängs ut i media, många blir utfrysta av familjen.

Trots det fortsätter kvinnorättsförsvarare runt om i världen att kämpa för att förbättra livsvillkoren för kvinnor och flickor. De utmanar manliga maktstrukturer och kräver att kvinnor får ta plats vid borden när freden ska förhandlas. Deras vapen är ord och samarbete, inte våld.

Kampanjen Bli en Femdefender! Stöd kvinnors rättigheter sätter ljuset på kvinnors rätt till makt över sig själva – till makt över den egna kroppen och sitt eget liv. Några som lånar ut sina röster är våra kampanjambassadörer Jakob Eklund, Katarina Ewerlöf, Kakan Hermansson, Peter Jöback, Fanna Ndow Norrby och Alexandra Pascalidou. Vi kallar dem Femdefenders. En Femdefender är helt enkelt någon som står upp för kvinnors mänskliga rättigheter. Det kan vara här i Sverige liksom i krig eller på flykt. Alla kan vara Femdefenders!

Med Bli en Femdefender! Stöd kvinnors rättigheter vill Kvinna till Kvinna uppmana dig att också bli en Femdefender. Det gör du genom att köpa en av Kvinna till Kvinnas gåvor fyllda med hopp, styrka och mod.

Med en gåva till kampanjen stödjer du utsatta kvinnor och de kvinnorättsförsvarare som riskerar sina liv för att hjälpa andra.

Bli en Femdefender! Stöd kvinnors rättigheter har producerats av Kvinna till Kvinna i samarbete med kommunikationsbyrån Hemma och webbyrån Afonso.

Ett stort tack till alla som gett av sin tid och sitt engagemang för att göra kampanjen möjlig!

Jakob Eklund, ambassadör

Katarina Ewerlöf, ambassadör

Kakan Hermansson, ambassadör

Peter Jöback, ambassadör

Fanna Ndow Norrby, ambassadör

Alexandra Pascalidou, ambassadör

Ylva Björnström, text

Digital Fans, sociala medier

Nina Holma, foto

Anna Huerta, foto

Mia Högfeldt, make-up

Bertil Israelsson, redigering

Maria Luttropp, AD

Carl Myrén, foto

Elin Svensson, make-up

Jalle Torbjörnsson, foto

Kvinna till Kvinna bildades 1993 som en reaktion mot att kvinnor i krigets Bosnien utsattes för brutala massvåldtäkter. Sedan dess har organisationen växt och finns idag i 18 konfliktdrabbade länder världen – på västra Balkan, i Afrika, södra Kaukasien och i Mellanöstern. Kvinna till Kvinna är idag en av världens största kvinnorättsorganisationer i konfliktområden och ger stöd till lokala kvinnoorganisationer som på olika sätt arbetar för kvinnors rättigheter och utrymme i samhället. Visionen är en värld fri från våld där hållbar fred råder och där kvinnor och män deltar i samhället på lika villkor. Kvinna till Kvinna fick 2002 ta emot det prestigefyllda The Right Livelihood Award, även kallat ”det alternativa Nobelpriset”.  Läs mer: kvinnatillkvinna.se